Det där med att ropa hej…

…innan man är över bäcken, ska man i n t e göra. Jag skröt ju häromdagen över att mina små ”värstingar” suttit som ljus i bänkarna och lyssnat andäktigt på mina initierade utläggningar. Det var då det. Dagen idag har präglats av dålig pedagogik och brustna förhoppningar, regn och barn utan regnkläder, konflikter, tjafs och tråksamtal till föräldrar. På eftermiddagen försvann Kollegan först spårlöst, för att sedan dyka upp och meddela att han inte kände sig kry, bildläraren berättade att jo, just det – hon kommer förresten inte på måndag så vi får hålla bildlektionen själv, och som grädde på moset dimper rektorn in och meddelar att vi får en ny elev på måndag. Nyanländ, pratar ingen svenska alls. Vi tog emot en pojke förra veckan som gick två månader på en annan skola före sommarlovet, men det är hans totala skolgång i livet. Han kan inte alfabetet, varken på svenska eller något annat språk. Förbaskade skitkrig och vad det gör med människor, inte minst barnen!!! Jag har minst fyra elever med mer eller mindre akuta trauma-diagnoser, som sett saker inga barn borde behöva se, som sett närstående dödas eller kommit bort från sina familjer. En pojke kom till Sverige ensam, med släktingar han knappt känner, och fick vänta åtta månader innan han kunde återförenas med sin familj. Inte konstigt att han har svårt att koncentrera sig på tvåans tabell eller vattnets kretslopp…

Nå. Jag är dock vid gott mod. Om jag bara får hållas så blir det nog folk av de små liven; de har haft en skakig skolstart och jag planerar att vinna dem med lika delar trygg vuxenredundans, fyrkantiga rutiner och galen högläsning. De har blivit så vana vid att vara till besvikelse och bli skällda på att de reagerar med misstänksamhet på beröm och uppmuntran. Så går det lätt när man släpper in icke-pedagoger i klassrummen, visst kan en hyfsat allmänbildad person hålla fortet ett slag, men det behövs faktiskt en djupare insikt för att kunna hålla ihop den mångfacetterade, komplicerade och alldeles underbara mekanismen som en barngrupp är och med lagom fast hand, styra den i önskad riktning. Det måste finnas en plan, en röd tråd och den tänker jag staka ut antingen de vill eller ej.

När jag började i klassen i våras, var jag så glad att vi var två. Nu kommer jag allt oftare på mig själv med att önska att jag fick styra och ställa själv, så det blev som jag vill ha det. Fast som sagt. Idag regnade det och alla var kinkiga efter lunch. För det mesta har vi oförskämt roligt. Och jag har varit och tränat bodyattack idag (igen), så jag är ruggigt självbelåten. Förra veckan höll jag på att falla död ned efter bara några minuter. Idag höll jag lite längre, men jag gör lite ”snällare” tantvarianter medan de andra studsar omkring och hoppar och gör burpies och allt vad det heter. Jag gör så gott jag kan på mitt lilla vis.

Imorgon ska jag gå på picknickteater, ett jättetrevligt koncept på Victoriateatern där publiken sitter vid cafébord och äter medhavd mat medan det är konsert på scenen. Jag återkommer med rapport. På lördag är det 90-årsfest i huset jag bor i, då vankas libanesisk buffé i partytält på gården och på söndag ska jag och maken gå och se West side story. Ja och så tänkte jag träna på lördag. Och jobba lite. Och läsa färdigt min bok… Och ja just det, på söndag ska jag äta brunch med ett gäng kompisar på förmiddagen, så jag lär ju knappast få guldstjärna på viktväktarmötet på måndag…

En reaktion till “Det där med att ropa hej…

  1. Full upp i livet, verkar det som. Det är en fantastisk insats ni lärare gör. Det är så hemskt vad många barn, och vuxna ska råka ut för. Det är klart att Pisastatistiken måste bli sämre. Man kan ju inte trolla.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s