Tipsa mig om högläsning!

Snart börjar skolan igen och jag ska ha en tredjeklass till hösten. Jag har aldrig jobbat i trean innan, bara ettan och tvåan och så nästan tio år i särskolan och där läste vi massor, fast andra typer av böcker. Så nu behöver jag dina bästa boktips!

Jag jobbar på en skola med många nyanlända; av mina elever är det nog faktiskt bara två som har svenska som modersmål. Dessutom har de flesta av mina elever lite mer ”myror i brallan” än sina jämnåriga, vissa på grund av traumaerfarenheter inga barn borde ha i bagaget och andra på grund av diverse bokstavsdiagnoser, men huvudkruxet är framför allt språket.

När jag började i klassen höll de på att läsa Bröderna Lejonhjärta. Parallellklassen läste Ronja. Du kan ju tänka dig hur många av eleverna som förstår ord som tjärn, ränsel, lur, koger, göl osv. Visst går det att läsa i alla fall, och varva inbäddade förklaringar med små pauser för återupphämtning, men när det blir för svårt är det många som lägger av, och börjar göra annat istället…

När det blev min tur att välja bok, högg jag tag i Sandvargen av Åsa Lind. Ännu svårare skulle kunna tyckas, eftersom den är full av hittepå-ord och minst sagt filosofisk, men det fungerade faktiskt bättre. Mina vilda busar satt stilla som statyer och lyssnade andäktigt. Kanske var de helt enkelt i chock över sin nya konstiga fröken som istället för att sitta ”fint” vid katedern istället for omkring i rummet och läste med hela kroppen, inklusive ljudeffekter och olika röster… (Jo, jag tenderar att bli lite ivrig ibland, när jag läste om Mamma Mu och Kråkan för min första etta, fick jag behärska mig lite för att inte skrämma de små liven, men de skrattade så de bokstavligen ramlade ur bänkarna, och då tycker jag man gjort ett gott dagsverke.)

Det är så lätt att glömma läsningen i skolan och tänka att man ju läser ändå i alla ämnen. Det tycker jag inte alls räcker! Vi går till skolbiblioteket varje vecka och har tyst läsning en stund varje morgon och högläsning varje dag, sammanlagt ungefär en halvtimme, och det är väl spenderad tid kan jag lova. Jag har alltid läst mycket och ofta, för mina egna barn hemma – och pratar om böcker, och fiktiva karaktärer lika självklart som om släktingar och vänner, men för de flesta av mina elever är detta den enda kontakten med litteratur och läsning (och för den delen med svenska språket) de får. Därför är högläsningen extra viktig!

Jag vill ha dina bästa tips Kitty! Gärna roligt, coolt och lite spännande. Är det många, korta kapitel är det en bonus. Jag vill göra bokslukare av varenda unge, låta dem resa i fantasin och förstå hur underbar och fantastisk böckernas värld kan vara, till skillnad från alla tillrättalagda historier som dukas upp i filmer och tevespel. När jag väl lurat dem att älska böcker kommer det andra liksom av sig själv, så: Bästa högläsningen för nioåringar; bombardera mig!!! 


 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s