Utomhusbio

37928096_10213635164246133_3971442502107398144_nJag och dottern var på utomhusbio igår och såg den svart-och-vita ryska propagandastumfilmen Turksib från 1929, ackompanjerat av live-musik. En fantastisk och surrealistisk upplevelse på många plan. Om du bor i Malmö så missa inte Sommarscen Malmös fantastiska program! I princip varje dag under hela sommaren arrangerar de filmvisningar, konserter, allsång, teater, cirkus, opera mm. Allt gratis och fantastiskt välordnat. Största scenen är amfiteatern i Pildammsparken, men det är även en hel drös evenemang runt om i stadens parker.

Vi pratade om det igår, dottern och jag; dels får det folk att känna ”Oj, nu händer det något kul, här där jag bor” och dels får det folk att röra sig i delar av staden de inte brukar besöka. ”Oj då, finns h ä r en park. Så fin. Det hade jag inte koll på…” och mest av allt får det ju folk att röra sig, träffas och vistas ute och upptäcka vilken härlig sommarstad Malmö är, med mestadels glada och trevliga människor, som varken är gängkriminella eller skjuter ned varandra.

För någon vecka sedan var jag och såg en fantastisk föreställning som heter Drottningsylt på Pildammsteatern, en humoristisk kavalkad över alla Sveriges drottningar från Sigrid Storråda till drottning Silvia, med och av Robert Noak och Josefin Johansson. Länken går till Riksteaterns sida. De spelar fler föreställningar, runt om i landet, så klicka in och se om de kommer till någonstans nära dig. Det rekommenderar jag varmt, även om du nog får köpa din biljett…

Men stumfilmen skulle jag prata om. En rysk propagandafilm om modernismen, om männsikans seger över naturen, maskiners förträfflighet och (naturligtvis) vinsterna med att hjälpas åt. På ett ställe lämpade sig marken extra väl för bomullsodling, men folket behövde ju mat och kunde därför inte utnyttja naturresurserna fullt ut. Med planering och samarbete kunde maten de behövde transporteras dit från andra platser som i gengäld fick bomull. Otroligt vackert filmad; man riktigt dränktes i modernistisk framtidstro, inte minst på grund av musiken som harmonierade fantastiskt väl till bilderna.

Make och son vägrade följa med, så dotra och jag tog en filt, en flaska billigt bubbel vi köpte häromdagen när vi var i Danmark och några vinägerchips i en burk och skyndade iväg. (Jag upptäckte evenemanget på Fb, trekvart innan det började, så det fick bli snabba ryck). Naturligtvis passade det på att börja regna en skvätt (första regnet på evigheters evighet) men alla blev mer glada än irriterade och drog filtarna över sig istället för under sig.

Jag slogs av hur likt Gilmore Girls det var, och blev opassande munter vid flera tillfällen, du vet när de ska ha filmfestival i Stars Hollow och Lorelei klagar på att Taylor (han som har affären mm) alltid väljer en urtråkig film om en hjortkalv. Lorelei får i uppdrag att själv välja film, och inser till slut att när hon tagit hänsyn till en massa upplistade aspekter som utesluter det mesta, återstår bara filmen om hjortkalven.

De samlas på planteringen mitt i staden och ser filmen utomhus, men först blir det en kort svart-vit film av originalet Kirk. Om du (som vi) slukat alla avsnitt av Gilmore Girls, förstår du antagligen känslan precis, och om inte, så räcker det med att säga att det blev ohyggligt fnissigt där ett tag. Mor och dotter på en filt, tisslande och tasslande, ivrigt tuggande på medhavda snacks (vi borde haft kaffe, det tänkte vi göra, men fick för bråttom) medan halvt obegriplig (fast bra, måste jag skynda mig att flika in här) film pågår på storskärm.


 

2 reaktioner till “Utomhusbio

  1. Trevligt inlägg! Såg annars inomhusbio igårkväll. Lyckades samla ihop mig trots värmen och vi såg Den blå filmen som ligger på SVT play. Annars är inte hjärnaktiviteten på topp just nu.

    Gilla

  2. Åh, jag gillar Kieslowskis filmer. Skulle så gärna vilja se ”Dekalogen” igen, hans serie baserad på de tio budorden. Den gjorde starkt intryck på mig när den kom på nittiotalet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s