Kategorier?

Hej Kitty!

En teknikfråga; hur gör man egentligen med kategorier? När man som jag ofta vill spotta ur sig en hel drös inlägg om stort som smått, tänker jag att det vore bra att kunna sortera upp saker lite. Till exempel har jag planer på att försöka krympa till hösten, det kanske är dötrist för somliga och högaktuellt för andra. Då kunde ju lämpligen de inlägg som handlar om sådant hamna under en rubrik, så det gick att klicka direkt dit, alternativt klicka bort/scrolla förbi.

Likadant skulle jag vilja skriva ganska mycket om böcker och litteratur, det kanske intresserar vissa, som kanske å andra sidan inte alls vill läsa någonting om mig och mitt vardagsliv. Då skulle det ju kunna finnas en käck rubrik för just det osv.

Bildresultat för träd med stammar och grenar tecknatAllra helst skulle jag vilja att det var lite som ett träd, med stammen: alla inlägg, och sedan grenar, tex privat, skola, nyheter, kultur och så underrubriker på det i sin tur, tex under ”privat”, kunde det finnas, familj, träning, krymperier osv. Men det måste gå att stoppa in samma inlägg under flera kategorier. Jag kanske skriver ett inlägg om en bok, som präglat mig som person – det kanske skulle passa både inom kultur/litteratur och personligt/minnen osv osv.

Jag undrar också ifall det går att sortera in inläggen i kategorier i efterhand, alltså, om jag nu får rätt på det, om jag kan stoppa in det jag redan har skrivit, eller om det är kört för det gamla och jag bara kan börja från och med nu? Förstår du hur jag menar? Har du kanske också en blogg? Hur har du i så fall gjort?

En annan funktion jag verkligen efterlyser är också att kunna göra olika storlek på texten! Ifall jag skriver en lång utvikning, som kanske egentligen inte hör hemma i det jag talar om, fast som jag liksom ändå vill ha med, så hade det varit käckt att kunna ha det med pyttebokstäver (istället för som i mitt inlägg om cirklar och speglingar nedan [eller här, bar för exemplets skull] ha evighetsparenteser). Rätt krångligt att läsa tänker jag.

Men samtidigt vill jag ju kunna markera olika tonfall och pauser osv. Jag antar att en svensklärare (och nu blundar vi praktiskt för det faktum att jag tekniskt sätt är svensklärare med tanke på att jag iaf har behörighet och legitimation för att undervisa i både svenska och svenska som andraspråk – jag menar en riktig svensklärare, en sådan som har läst svenska på universitetet och kan mera om grammatik och stavningsregler än att sjunga ”Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring…” och rabbla tyska ramsor som styr ackusativ och dativ ”An, auf, hinter, in…”) skulle storkna över hur jag använder kommatecken, kolon, semikolon och parenteser – men det struntar jag ganska högaktningsfullt i.

Jag vill att mitt tonfall ska framgå, även i skrift, så ibland använder jag kommatecken för att bara göra en liten paus, och ibland för att göra en inskjuten apposition eller vad det nu kan tänkas heta – och i vanlig ordning som när jag talar med mig själv, vilket jag ju gör när jag skriver blogginlägg har jag lyckats svamla iväg från ämnet. Det här skulle vara en fråga om hur man rent tekniskt hanterar bloggen, men landade i någon slags monolog om kommatering. Borde jag kanske försöka styra upp saker lite bättre? Kanske till och med korrekturläsa vad jag skriver och ha någon form av disposition istället för att bara tänka högt, ja eller med fingrarna då…? Fast du är ju en slags dagbok Kitty, och sin dagbok disponerar man ju inte. Men samtidigt vill jag ju gärna att du ska vara interaktiv, såtillvida att jag någonstans ändå vill att du/någon (några!) ska läsa det jag skriver och kommentera – ville jag inte det så skulle jag ju fortsätta skriva i din papperssyster istället…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s